Emisyonların sıfıra gelmesi için eşi benzeri olmayan değişimler olması lazım

IICEC Konferansı, özel sektör, kamu, STK ve Akademi çevrelerinden, konunun tüm önemli paydaşlarını bir kez daha bir araya getirdi. Bu yıl ki IICEC Konferansı, “Dünyada Enerji ve İklim Trendleri ve Türkiye’ye Yansımaları” temasıyla 12 Kasım 2021 tarihinde düzenleniyor.

12 Kasım 2021 Cuma 11:25
Emisyonların sıfıra gelmesi için eşi benzeri olmayan değişimler olması lazım

Enerji ve iklim alanındaki dinamikler, güncel gelişmeler ve gelecek perspektifleri, Türkiye’ye yansımaları ile birlikteliğin ele alındığı konferansın açılışını yapan Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, buradaki paydaların uzun dönemli deseter verdiğiklerini vurgulayarak, Enerji alanındaki fırsatları değerlendirmenin önemine değindi.

YASED Başkanı Ayşem Sargın, pandemi döneminde yatırımların azaldığını belirterek, bu azalmanın gelişmiş ülkelerde görüldüğünü ancak kriz sonrasında toplanmanın da gelişmiş ülkelerde yaşadığına dikkat çekti. Pandemi sonrasındaki yatırımların rotasına bakıldığında yeşil dönüşüme olan ilginin arttığına değinen Sargın, Yenilenebilir enerjiye olan yatırımın artmasının bir paradigma değişikliği anlamına geldiğini söyledi. Yeşil dönüşümün bütün sektörleri etkileyeceğini kaydeden Sargın, yatırımların da ayrıştırıcı olmaktan çok birleştirici ve özendirici olması gerektiğini vurgulayan Ayşem Sargın, “Avrupa’nın Yeşil Mutabakat uyumu için Türkiye’nin attığı adımları olumlu buluyoruz. Bu acilen atmamız gereken adımlardı. COP’da durumun aciliyeti ortaya konuldu.” şeklinde konuştu.

Ufukta yeni bir enerji sistemi var

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, ufukta yeni bir enerji sisteminin doğduğunu söyledi. Değişimin başladığını belirten Birol, değişimin hızını son olarak yapılan COP 26’da belirleneceğini kaydetti. Dünyanın şu anda enerji fiyatlarının arttığını değinin Birol, bunların nedenlerini açıkladı. Son yüzyılda fosil yakıtlarda büyüdüğünü, bu nedenle ekonomilerin büyümesine bağlı olarak enerji fiyatlarını da yükseldiğine dikkat çeken Birol, “Dünyada yeteri kadar doğalgaz ve petrol kaynağı var. 5,5 milyon varil petrol stoğu var. Gelecek yıl itibariyle petrol piyasalarında bir rahatlama bekliyoruz.” dedi.

İklim değişkiliğine neen olay emisyonlarının yüzde 80’i nerjiden geldiğini ifade eden Birol, konuşmasına şöyle devam etti: “Şu anda ortalama ısı 1.1 santigrat arttı. Eğer adımlar atılmaz ise yangınlar sayısı ve şiddeti artacak. Emisyonların sıfıra gelmesi için eşi benzeri olmayan değişimler olması lazım. Dünyada en büyük güneş enerjisi paneli var. 2050 hedefi için, her gün böyle bir tesisin açılışı yapılması lazım. Elektrikli araçlar için inanılmaz bir yenilebilir enerji yatırımı olması lazım. İnsanlığın üç önemli ev ödevi var. Önümüzdeki 10 yıl içeresinde piyasada olan temiz enerji sistemlerini arttırmalıyız. Bunu üç misli daha arttırmalıyız. İki numara; piyasada olmayan yeni temiz enerji teknolojileri var. Bunaları mümkün olan en kısa zamanda onları enerjinin bir parçası haline getirmesi lazım. Hidroje, karbon yakalama teknolojileri, batarya teknolojileri, mini nekleer reaktörleri. Üç, fosil yakıtların tüketiminde büyük bir düşüş yapılması lazım. Bu üç ev ödeci zor ama yapmamız gerekiyor."

Son Güncelleme: 12.11.2021 11:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.