Temiz enerji ihracatı yapacak!

Kimya sanayi şirketi Kimteks Poliüretan Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KİMPUR), sanayiden ihracata, finansmana erişimden ekonominin işleyişine kadar hemen her şeyi etkileme potansiyeli olan AB Yeşil Mutabakatı’nın sanayi üretiminde gereken dönüşümleri için önemli bir adım attı. Gebze’deki fabrika binasının çatısına güneş enerjisi santrali kuran KİMPUR, bu sayede üretim için gereken enerjinin yaklaşık yüzde 20’sini temiz enerjiden elde edecek.

Mutlu Doğan
Mutlu Doğan
14 Şubat 2022 Pazartesi 10:16
Temiz enerji ihracatı yapacak!

Ekonomimizden sanayimize, finansmana erişimimizden ihracatımıza her şeyi belirleme gücü olan ve 11 Aralık 2019 tarihinde açıklanan AB Yeşil Mutabakatı’na uyum ve ihracatta rekabetçiliğin korunması için öngörülen dönüşümler kapsamında karbon ayak izini azaltma ve temiz enerjinin üretim süreçlerindeki payının artırılması büyük önem taşıyor. T.C. Ticaret Bakanlığı da 9 ana başlık altında 32 hedef ve 81 eylemi içeren Eylem Planı hazırladığı AB Yeşil Mutabakatı’na uyum süreci ile ilgili gerekli dönüşümleri sağlamak amacıyla öncü yatırım yapan ilk şirketlerden birisi de kimya sanayi şirketi Kimteks Poliüretan Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KİMPUR) oldu. Poliüretan üreticileri içinde en büyük ihracatçılardan KİMPUR, Güneş Enerjisi Santrali yatırımı yapılması için Schmid Pekintaş Güneş Enerji Sistemleri San. ve Tic. A.Ş. ile bir sözleşme imzaladı.

İmzalanan anlaşma kapsamında şirket bu yatırımla üreteceği elektrik giderlerinden tasarruf sağlarken, mevcut kapasite ve üretim koşullarında toplam elektrik tüketiminin en az %15-20 oranında karşılanması planlanıyor. Aynı zamanda yıllık olarak da yaklaşık 200-250 ton/yıl karbon salımı engellenmiş olacak. KİMPUR Genel Müdürü Cavidan Karaca konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Poliüretan sektöründeki en büyük ihracatçı şirket olarak güneş enerjisi santrali yatırımımızla, AB Yeşil Mutabakatı’nın ve Ticaret Bakanlığımızın hazırladığı eylem planları doğrultusunda öncü bir adım atmaktan mutluluk duyuyoruz. Şirketimizin temel değerleri içinde olan sosyal sorumluluk bilinci kapsamında yenilebilir ve temiz enerji kaynağı olan güneş enerjisinden üretimde yararlanmak, bu sayede sanayide çevre dostu çözümler üretmek, bunun yanında ülke ekonomimizin enerjide dışa bağımlılığının azaltması yönündeki politikalarına katkıda bulunmak ve şirketimizin üretimde enerji maliyetlerini azaltılması yoluyla ihracat ve iç pazarlarda rekabetçi yapısını güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede yatırımlarımızı güçlendirecek, sanayi ve ekonominin sürdürülebilirlikle ilgili dönüşümüne katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Bu yatırımımızın sanayiye ve sektörümüze örnek olmasını diliyoruz.”

KİMPUR 5 yılda ihracatını yüzde 470 artırdı

Kimpur, rekabet avantajı sağlayan teknolojileri, inovasyonları ve stratejileriyle son 5 yılda üretim kapasitesini %84,6 artırarak 65 bin tondan 120 bin tona çıkardı. Aynı dönemde istihdamını %132 artırırken, satışları %156 büyüdü ve ihracatı ise %470 arttı. KİMPUR 2021 yılında ise cirosal olarak yaklaşık %140 büyüme gerçekleştirdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.