TSKB, Zirve notlarını paylaştı 

TSKB, COP27’nin ardından Türkiye’nin sürdürülebilirlik gündemini yakından ilgilendiren önemli notlar paylaştı. COP27’de öne çıkan ‘yeşil boyama’ kavramına değinen ve Bankanın Sorumlu Sürdürülebilirlik İletişimi Politikasıyla öncü bir adım attığını ifade eden TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç: “Sürdürülebilir bir gelecek için adımlarımızı hızlandırmamız gereken bu yeni dönemde, Yeşil Boyama taktiklerinin yerini somut ve ölçülebilir çözümlere ve gerçek başarı öykülerine bırakması gerekiyor. Bir kılavuz niteliğinde hazırladığımız Sorumlu Sürdürülebilirlik İletişimi politikamızla tüm sektörlerde sürdürülebilir bir gelecek için atılan katma değerli adımların ayrışması yönünde farkındalık yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

Hasan Karakurt
Hasan Karakurt
05 Aralık 2022 Pazartesi 14:00
TSKB, Zirve notlarını paylaştı 

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) 27’nci Taraflar Konferansı (COP 27) bu yıl Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde gerçekleşti. TSKB’nin (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) de katılım sağladığı konferansta; düşük karbonlu ekonomi, toplumsal cinsiyet eşitliği, sürdürülebilir altyapı yatırımları, Türkiye’de iklimle ilişkili riskler ve finans sektörünün rolü gibi konu başlıkları masaya yatırıldı. TSKB, ilgili tüm departmanlarından geniş bir temsilci heyetiyle katılım sağladığı COP 27 sonrası, dünyanın ve Türkiye’nin sürdürülebilirlik gündemini ilgilendiren önemli notlar paylaştı.

TSKB Perspektifiyle COP27’de Öne Çıkan Başlıklar:

-Küresel Karbon Bütçesi çalışmasına göre; bu yıl küresel emisyonların yüzde 1 artarak 40,6 milyar ton seviyesine yükselmesi bekleniyor. Çalışma, bu emisyon seviyelerinin devam etmesi durumunda, küresel ısınmanın 1,5 derece eşiğini yüzde 50 ihtimalle 9 yıl içinde aşacağına işaret ediyor.

- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sn. Murat Kurum tarafından açıklanan yeni Ulusal Katkı Beyanı’na göre Türkiye emisyonlarda zirveyi 2038 yılında görecek, ardından emisyonlar düşüşe geçecek ve 2053 yılında net sıfır hedefine ulaşacak. 2030 yılı için hedef emisyon değeri ise normal durum senaryosuna göre yüzde 41 artıştan azaltıma işaret ediyor.

-Düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş için yıllık ihtiyaç duyulan küresel yatırım miktarının 4 ile 6 trilyon dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.

-İklim Politikaları İnisiyatifi’nin tahminlerine göre ise (Climate Policy Inititative - CPI) 2019-2020 yıllarında yıllık ortalama küresel iklim finansmanı 632 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiş durumda.

-Pandemi sonrası artan borçluluk oranları, son dönemde yükselen faizler, yavaşlayan küresel ekonomi, enerji krizi, gıda fiyatları ve artan enflasyonist baskı özellikle gelişen ülkeler açısından zorlayıcı bir makroekonomik konjonktür yarattığına dikkat çekildi.

-Zirvede, hem finansman açığı hem de makroekonomik konjonktürün bir yansıması olarak, finansman alanındaki taleplerin yüksek sesle dile getirildiği ve nihai karar metninde karşılığını bulduğu görülüyor.

-Çok Taraflı Kalkınma Bankaları’nın (MDB) reformu konusu, taraf olan tüm ülkelerin onayıyla nihai metinde ilk kez yerini aldı. Yakın dönemde; G7’nin 2022 sonunda kuracağını açıkladığı İklim Kulübü, Aralık 2022’de Sınırda Karbon Düzenlemesinin alacağı nihai hal ve Nisan 2023’te IMF Dünya Bankası toplantılarında çok taraflı kalkınma bankalarının yeniden yapılandırılması konuları yakından izlenmeye devam edilecek.

Anahtar Kelimeler:
TSKBZirve Notları
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.