Elektronik atıkların geri dönüşümünde TOMRA'ya güveniyor

Elektrikli ve elektronik atıkların (WEEE) yönetimi ve işlenmesinde lider bir şirket olan WIREC, geri dönüşüm sürecinde TOMRA Recycling'in entegre çözümlerini tercih etti.

Hasan Karakurt
Hasan Karakurt
02 Kasım 2022 Çarşamba 13:12
Elektronik atıkların geri dönüşümünde TOMRA'ya güveniyor

VAREC Group bünyesindeki WIREC, faaliyetine "kompleks hurda" olarak bilinen atıkların yeniden kullanımı, geri dönüştürülmesi ve geri kazanılmasını teşvik eden Avrupa yönetmeliklerine göre (Ağustos 2005'ten beri yürürlükte olan) işlenmesi amacıyla başladı. 2010 yılından bu yana İspanya Zaragoza'da elektrikli ve elektronik atıkların (WEEE) geri dönüşümü sağlayan tesis, şu anda yılda 12.000 tondan fazla WEEE üretim kapasitesine sahip.

Pandemi nedeniyle dünya büyük değişiklikler yaşarken geri dönüşüm sektörü, malzeme temininde bir düşüş yaşamadı. TOMRA Iberia Bölge Satış Müdürü Eduardo Morán, bu konuda; "Geri dönüşümcülere ulaşan WEEE atıkların hacmi, pandemi sırasında azalmadı. Ürünlerin tüketimi, bu dönemde de devam ettiğinden sektör, güçlü yükselişini sürdürdü. Ayrıca bu süreçte sağlık koşulları zorluk yaratsa da, yerel teknik servisimizin profesyonelliği sayesinde pandeminin olumsuz bir etkisi olmadı ve kurulum sürecinde veya ekipmanın optimizasyonunda bir gecikme yaşanmadı" açıklamasında bulundu. 

TOMRA Recycling, gelişen sektör için çözümler sunuyor

Yüksek hacim ve çeşitli bileşenlerin geri dönüştürülmesi ve geri kazanılması ihtiyacı nedeniyle, WEEE sektöründeki geri dönüşümcüler tarafından sensör tabanlı ayıklama teknolojilerine yapılan yatırımlar artıyor. Eduardo Morán; “TOMRA, bu konuda çok önemli bir rol oynuyor. Müşterilerimizin bu yatırımlarında hızlı şekilde kârlılık sağlayacakları ve aynı zamanda çevresel yükümlülüklerini yerine getirerek döngüsel ekonomiye katkıda bulunacakları çözümler ve hat tasarımları sunuyoruz" şeklinde açıklıyor. 

VAREC Group'un Ticari ve İletişim Direktörü Iván Rad ise; "TOMRA ekipmanlarının WIREC'in mevcut süreçlerine dahil edilmesi, üretimin metal ve plastik fraksiyonların en yüksek geri kazanım seviyelerine ulaşmasını sağladı. Böylece teknoloji-üretkenlik birlikteliği, sıfır atık endüstriyel uygulamalarını mümkün kılıyor. Ayrıca, AB'nin çözülmemiş en önemli sorunlarından olan WEEE'den (ömrünü tamamlamış baskı sarf malzemelerinden olanlar dahil) ayrılan plastikler için enerji geri kazanımına sürdürülebilir bir alternatif sağlama sorununa yanıt buluyor. Bunun nedeni, bu tür ekipmanların, AB'de kullanımı yasaklanmış ve/veya kısıtlanmış olan BT (Bilişim Teknolojileri) ekipmanında bulunan bromlu alev geciktiricilerin (BFR'ler) tanımlanmasına olanak sağlaması. Dolayısıyla, diğer plastiklerden ayrılmaları ikincil değerini artıracaktır" diyor. 

Eduardo Morán ise: "WIREC, WEEE geri dönüşüm segmentinde önemli bir referans tesisti ancak şimdi üstün bir teknoloji örneği haline geldi. Yakın zamana kadar manuel işçilik kullanılması nedeniyle birçok yönden verimli olmayan işleme süreci artık otomasyon ile güçlendirildi. Bu noktada müşterimizin hedefi, gelişmeye devam etmek ve değersiz atıkların mümkün olduğu kadar azaltılması için hattı geliştirmekti. WEEE ayıklama ve geri dönüşüm sürecini, İspanya döngüsel ekonomisinde bir güç haline getirmek hedeflendi" diye ekliyor. 

TOMRA Recycling, WEEE geri dönüşümü için en son teknolojiyi sunuyor

Iván Rad, şu şekilde açıklıyor; "Sonuçta oluşan farklı plastik ve metal fraksiyonlarının geri kazanım yüzdelerini artırmak için süreçlerimizin en gelişmiş TOMRA teknolojileri ile sanayileştirilmesi, WIREC'i bir sürdürülebilirlik temsilcisi haline getirdi. Bu işbirliği ile, her iki şirketin ortak paydası olan en yüksek kaynak geri kazanım yüzdesinin elde edilmesi ve süreçlerin kesintisiz optimizasyonunun sağlanması sayesinde VAREC’in şirket misyonu da destekleniyor." 

1,8 m genişliğindeki ve metal sensörlü FINDER, hat diziliminde bir sonraki ünite olan COMBISENSE (kamera + metal sensör) makinesine aktarılacak çeşitli metallerin daha küçük fraksiyonlarını algılama ve ayıklama yeteneğine sahip. Bu makine, baskılı devre kartını ayırıyor ve ≥ %99 saflıkta monofraksiyonlar üretiyor. Bu iki ünite, gruplar halinde çalışarak metal içeriğine ve WEEE tipine (PAE, GAE, beyaz eşya vb.) bağlı olarak, yüksek saflıkta bakır kablo monofraksiyonları sağlıyor. 

Metal içermeyen plastik fraksiyonlar, buradan plastiklerin polimer türüne göre ayrılması için ultra çözünürlüklü spektrometrik sensöre sahip 2m genişliğindeki yeni AUTOSORT makinesine gidiyor. Bu sayede işleme hattındaki plastiğin geri kazanılması mümkün oluyor. Makine, iki veya daha fazla polimer türünün aynı anda ayrılmasını sağlayan çift kanala sahip. WIREC operasyonlarında, AUTOSORT herhangi bir görünür polimeri bu tür fraksiyonlardan ayırabilmesine rağmen, temelde stirenler ve poliolefinleri (PS, ABS, PP, PE) ayıklıyor. %95'in üzerinde bir saflıkta elde edilen çıktı ürün sayesinde büyük bir ticari avantaj sağlanıyor. Makine, ultra çözünürlüklü yakın kızılötesi sensöre ek olarak farklı şekillerdeki malzemeler hakkında daha fazla bilgi sunan ve bu nedenle ayıklama işleminde daha yüksek verimlilik sağlayan DEEP LAISER™ sensörüne sahip. Ayrıca, DEEP LAISER™  teknolojisi, NIR tarafından görülemeyen siyah plastiklerin tanımlanmasına olanak tanıyarak polimer türüne göre fraksiyonların saflaştırılmasına yardımcı oluyor. 

Hattaki en yeni makine, paslanmaz çeliği, tel, metal olmayan kompozitler, PCI ve ağır metaller gibi diğer metal malzemelerden %95'in üzerinde saflık seviyelerinde ayıran FINDER 600. Eduardo Morán, bu çözüm ile ilgili olarak; "WEEE'nin farklı bileşenlerinin otomatik olarak ayrılması için adım atmak istediklerinden WIREC ile uzun süredir iletişim halindeydik. Yaklaşık iki yıl önce metal konsantresi için ikinci el olarak ilk TOMRA FINDER™ makinesinin kurulumunu yaptılar. Birkaç ay çalıştıktan sonra elde ettikleri sonuçlardan memnuniyetleri doğrultusunda FINDER™, COMBISENSE™ ve AUTOSORT'tan oluşan eksiksiz bir ayıklama hattını kurma kararı verdiler" diye belirtti.

WIREC ve TOMRA Recycling’den üretken ve sürdürülebilir bir işbirliği

TOMRA Recycling’in çözümleri, müşterilerin ayıklama ihtiyaçlarına cevap vererek onların güncel mevzuata uyum sağlamalarını, kâr etmelerini, verimlilik ve teknoloji açısından ilerleme kaydetmelerini sağlıyor.

VAREC Group CFO'su Cristina Díez, konuyla ilgili açıklamasında; "Kesintisiz, verimli, yüksek kaliteli ve hacimli üretim, aldığımız talebi istikrarlı bir şekilde karşılamamızı sağlıyor. Bu, planlama, yönetim ve kontrol görevlerinin basitleştirilmesi, kurulumların optimizasyonu ve maliyet ayarlaması anlamına geliyor. Aynı şekilde TOMRA Recycling'in satış sonrası hizmetlerdeki uzmanlığı sayesinde, hataları minimuma indirebiliyor, performansı artırabiliyor, personel eğitim maliyetlerini ve insan müdahalesinin neden olabileceği gecikmeleri azaltabiliyoruz" diyor.

Ivan Rad ise; "Teknolojik yenilik, toplum üzerinde daimi ve derin etkiler yaratıyor. Bu nedenle, çevresel ayak izimizi en aza indirmeye katkıda bulunan akıllı araçlar kullanmak önemli. TOMRA Recycling’in çözümleri, üretimi çok daha basit ve daha esnek hale getiriyor. Böylece kaynaklarımızı  daha akıllıca kullanıyoruz. Çevre dostu teknolojiye yatırım yapmak, sadece vizyonumuzun bir parçası değil, aynı zamanda bir strateji ve gereklilik. Bunların birleştirilmesi, iş açısından yüksek performans sergilememizi, sosyal refaha ve dünyamızın korunmasına katkıda bulunmamızı sağlıyor" şeklinde açıklıyor.  

Iván Rad; "TOMRA Recycling'in çözümlerinin WIREC'in mevcut hatlarına dahil edilmesi, elektronik atıkların işlenmesinde referans bir tesis olarak konumumuzu pekiştirmek ve WEEE ekosisteminde döngüsel ekonominin teşviki için gerçek bir platform olarak konumumuzu güçlendirmek üzere büyük bir adım oldu" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.