Çimento, çevreye daha az zararlı hale geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2017 yılında yürürlüğe giren Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik çerçevesinde yapılacak yeni bir düzenleme ile çimento içinde kullanılan Krom VI kimyasalının azaltılmasına ilişkin uygulama hayata geçirilecek. Türkçimento CEO’su Volkan Bozay tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliğe bağlı olarak, Avrupa Birliği uyum çalışmaları çerçevesinde çimento içinde kullanılan Krom VI kimyasalının azaltılacağı belirtildi. 

01 Kasım 2021 Pazartesi 12:32
Çimento, çevreye daha az zararlı hale geliyor

Bozay, yaptığı açıklamada çimento sektöründe AB çevre uygulamalarına yönelik olarak yapılacak bu düzenleme ile çimentodaki çevre ve insan sağlığına zarar veren bir ara malzemenin azaltılmış olacağını söyledi. Ancak, geçiş sürecinin sonunun şanssız bir zamanlamaya denk geldiğini; çimento içerisindeki Krom VI miktarının azaltılabilmesinin 3 farklı kimyasal indirgeyici ile mümkün olabileceğini; bu ürünlerin ise  ithalat yoluyla sağlanabileceğini ve  halihazırda global tedarik sürecinde yaşanan sorunların sektörü olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti.

Tedarik zincirinde yaşanması muhtemel sorunun sektörün geçiş sürecindeki ayarlama ile mümkün olabileceğinin, bu konuda şimdiden harekete geçilmemesi halinde gelecek yıl otomotiv sektöründe yaşanan çip krizindeki benzeri bir duruma torbalı çimentonun da yol açabileceğinin altını çizdi.

Bozay, “Bu düzenleme ülkemizin “Sıfır Atık” yaklaşımı çerçevesinde geliştirilecek olan “Endüstriyel Simbiyoz” ve “Döngüsel Ekonomi” çalışmaları ile Krom VI kısıtlanmasının yürürlüğe girmesi ile alternatif hammadde ve yakıt kullanımı önemli derecede azalacaktır.” dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.