İklim İçin Kampanyacılık Rehberi Çıktı

İklim kriziyle artan ekolojik sorunlara bir çözüm aramak için kampanya başlatmak isteyenlerin artık bütün adımları bir arada bulabileceği bir rehber var: İklim için Kampanyacılık Rehberi. Change.org Türkiye tarafından hazırlanan İklim için Kampanyacılık Rehberi iklim krizi ile mücadele için harekete geçmek isteyen kurum veya kişilerin akıllarındaki “Nereden başlamalıyım? Kampanyam etkili olur mu? Olursa nasıl olur? Nasıl yaygınlaştırabilirim? Sorunu çözecek kişi veya kurumlara nasıl ulaşabilirim?” gibi tüm sorulara cevap veriyor. 

Hasan Karakurt
Hasan Karakurt
19 Nisan 2022 Salı 15:26
İklim İçin Kampanyacılık Rehberi Çıktı

Dünya liderlerinin, şirketlerin ve bireylerin iklim krizi ile mücadelede artık çok daha cesur adımlar atmaları konusunda kamuoyu oluşturmak için binlerce kişi ve sivil toplum girişimi Change.org Türkiye’de birçok kampanya yürütüyor. İklim alanındaki kampanyalarının etkinliğini artırmak için hazırlanan bu rehberde kampanyacılık nedir, kampanya yol haritası nasıl hazırlanır, iletişim stratejisi nasıl belirlenir ve imza kampanyasını yaygınlaştırmak için neler yapmak gerekir gibi başlıklar detaylı olarak anlatılıyor.

Change.org Türkiye İklim Programı Yöneticisi Yaz Güvendi: “Yıllardır çevre ve iklim alanında yürütülen çalışma ve kampanyaların değişim yarattığını görebilmek çok sevindirici. Change.org Türkiye olarak, Türkiye’de iklim krizine neden olan fosil yakıtların kullanılmasını durdurmak ve iklim krizini engellemek için başlatılan pek çok imza kampanyasına destek oluyoruz. 

Son yıllara baktığımızda iklim ve çevre konularında başlatılan birçok kampanya olduğunu görüyoruz: İklim krizine neden olan kömürlü termik santraller ve kömür madenlerinin planlandığı Çanakkale, Muğla, Adana, Kütahya, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Çanakkale, Denizli ve Eskişehir gibi illerimizde yaşayan kişiler tarafından pek çok kampanya başlatıldı. Ayrıca altı gençlik ekibi bir araya gelerek İklim Acil Durumu İlan Edilsin kampanyasını başlattı. Ormanların korunmasına yönelik hem kurumlar hem de bireyler tarafından başlatılan kampanyalar yüksek sayıda imzaya ulaştı ve bir kamuoyu yarattı. İklim için Gelecek Türkiye hareketi Türkiye’nin en geç 2030 yılına kadar kömürden çıkması için bir eylem planı açıklaması talebiyle bir kampanya başlattı.

Başarılar da aynı şekilde artmaya devam etti: 2020 yılında doğa koruma alanındaki başarılı kampanyaların sayısı ikiye katlandı. 2021 yılında en çok imzalanan 5 iklim kampanyasından 2'si başarıya ulaştı. Bu rehberin iklim alanında daha çok kampanyanın başlatılmasına ve başarıya ulaşmasına destek olacağını umuyoruz.”

2019-2022 yılları arasındaki imza kampanyalar:

* 2021 yılında Youth for Climate Türkiye hareketinin, okullarda sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğinin okullarda öğretilmesi için başlattığı İklim Krizi Müfredata Eklensin imza kampanyası, onlara destek veren ünlülerle birlikte 33.000 imzayı geçti ve başarıya ulaştı.

* 2020 yılı Türkiye’de aşırı hava olaylarının (başta şiddetli yağışlar, fırtına ve dolu olmak üzere 984 aşırı hava olayı) en çok görüldüğü yıl oldu. Türkiye’nin, iklim krizinin çözümü için 191 ülkenin bir araya geldiği Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması için 48 sivil toplum kuruluşu bir imza kampanyası yürüttü. Paris İklim Anlaşması Ekim 2021’de TBMM’de onaylandı.

* IUCN’in (Dünya Doğayı Koruma Birliği) Kırmızı Listesi’ne göre “tehlike altında” kategorisinde yer alan deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı Adana Sugözü kumsalında inşaatı devam eden Hunutlu kömürlü termik santralinin iptal edilmesi için 18 sivil toplum kuruluşu Adana’ya Temiz Hava kampanyasını başlattı. 100.000’den fazla kişinin imzaladığı imza kampanyası hâlâ sürüyor.

* 2021 yılında kömür madeni yapmak için yok edilmek istenen yaşlı kızılçamlardan oluşan Akbelen Ormanı, İkizköy Direniyor Komitesi tarafından tutulan nöbet sayesinde kesimden kurtarıldı ve ünlülerin de dahiliyeti ile ulusal çapta ses getirdi. Mart 2022’de ise zeytin yönetmeliğinde yapılan bir değişiklik ile İkizköy’deki zeytinlerin kesilmesinin yolu açıldı. Akbelen Ormanı ve İkizköy’ü kömüre feda edecek projenin iptali için 100.000 den fazla kişi imza attı ve “Akbelen Ormanını Vermeyeceğiz” nöbeti hâlâ devam ediyor. 

* İklim krizinden en çok etkilenecek nesil olan Z Kuşağı Genç İklim Aktivistleri, 2021 yılında karar vericilerden karbonsuz bir gelecek için “İklim Acil Durumu İlan Edilmesi”ni talep ettikleri bir imza kampanyası başlattı ve 6 gençlik ekibinin yürüttüğü kampanyanın imza sayısı 30.000’e yaklaştı.

* 2022 yılında 2021’de Youth for Climate Türkiye (İklim için Gençlik) hareketi, Türkiye’nin sera gazı emisyonlarının en büyük sebeplerinden biri olan elektrik üretiminde kömür kullanımının 2030 yılına kadar sonlanması için Kömürden Çıkış Eylem Planı açıklanmasını talep eden bir kampanya başlattı. 

İklim krizi ile ilgili change.org Türkiye platformunda açılan güncel kampanyalara buradaki linkten ulaşabilirsiniz: https://www.change.org/iklim

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.