Dünya iklim değişikliğini sorun olarak addediyor.

Yapı Kredi'nin pek çok sektör ve alanın gittiği yöne dair ipuçları sunan, yaşama yön veren konulara odaklanan podcast kanalı “Geleceği Konuşalım”ın yeni bölümünde iklim değişikliği odağında gezegenimizin geleceği konuşuldu. Cüneyt Toros moderatörlüğünde gerçekleşen programa konuk olan Change.org ve Good4Trust kurucusu Dr. Uygar Özesmi ile 197 ülkeyi bir araya getiren COP26 İklim Konferansı sonuçları ayrıntılı bir şekilde ele alındı.

05 Aralık 2021 Pazar 13:18
Dünya iklim değişikliğini sorun olarak addediyor.

COP26 İklim Konferansı’nı iyi yönde bir adım olarak yorumlayan Dr. Uygar Özesmi, bugün gelinen noktanın ise maalesef geç ve yetersiz olduğunu söyledi. COP26 İklim Konferansı’nda en ilginç sonuçların sivil aktivistlerden geldiğini belirten Özesmi, artık halkların iklim değişikliği konusunda hareket etmeyen liderleri görevden aldıklarını ifade etti.

İnsanlar kendi yaşam biçimlerini değiştirecek çok ciddi önlemler almaya başladığını söyleyen Özesmi, “Veganizm, hızlı bir şekilde yükselişte. Çünkü endüstriyel tarımın ne derecede büyük bir iklim değişikliğine sebep olan sera gazı salımlarına neden olduğunu artık insanlar gayet iyi biliyor” dedi. Özesmi herkesin dünyayı kurtarmak için iş birliği içerisinde çalıştığına dikkat çekerek, hükümetlerin de eninde sonunda buna ayak uydurmak zorunda kalacaklarını söyledi.

“Sadece sivil toplum kuruluşları değil, bütün dünya iklim değişikliğini sorun olarak addediyor. ‘Bundan 30 yıl sonra karbon salımlarımı net sıfır hale getireceğim’ diyor. Bu geldiğimiz nokta çok değerli ve önemli’’ diyen Özesmi, ‘‘30 yıl yeterli bir süre ancak hemen harekete geçmemiz lazım. Ne yapacağımızı çok iyi ortaya koymamız lazım. Topyekûn seferberlik halinde çalışmamız lazım. O zaman bu hedefi gerçekleştirebiliriz. Türkiye’nin de herkesle birlikte 2050’de net sıfır hedefine ulaşabileceğine inanıyorum” diye konuştu.

Tek neden fosil yakıtlar ve enerji politikaları değil

İklim değişikliğine sadece fosil yakıtlar ve enerji politikalarının neden olmadığını vurgulayan Özesmi, “Bizim toprağı korumamız ve topraktaki karbon tutma potansiyelini de artırabilmemiz lazım. Bunun için toprağı sürmeyi bırakmamız gerekiyor. Toprağı sıkıştırmayacak yeni tarımsal yöntemlere geçmemiz gerekiyor. Yeni tohumlama ve tohum ekme sistemlerine geçmemiz gerekiyor. Aynı şekilde iklim değişikliğine neden olmayacak şekilde endüstriyel tarım yerine aile işletmelerine geri dönmemiz gerekiyor. 2053 hedeflerine giderken, tarım sistemini Anadolu’nun gerçek köylüsüne emanet etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sanayinin inanılmaz bir değişim ve dönüşüm içerisinde olduğuna dikkat çeken Özesmi, ‘‘Büyük şirketlerden de aklı selim olanlar; özellikle de yurt dışına ihraç yapan, ülkeye zenginlik getiren şirketlerin pek çoğunda da zihinsel ve operasyonel değişiklik gerçekleşmiş durumda. Bankalara inanılmaz bir sorumluluk düşüyor. Bankaların artık sadece yeşil finansmana ve iklim değişikliğini önleyen girişimlere para vermesi gerekiyor’’ ifadelerini kullandı. Son olarak Özesmi, ekolojik ve sosyal açıdan adil olmaya niyetli olan bütün ürün ve hizmet üreticilerini ve buna destek vermek isteyen türetici adaylarını Good4Trust’a davet etti.

Pek çok sektör ve alanda, dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmeler hakkında seçkiler sunan “Geleceği Konuşalım” podcast kanalı; Spotify, Apple Podcasts ve Google Podcasts platformlarından dinlenebiliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.