Sürdürülebilirlik hedeflerini hızlandırmak için 30’a yakın şirket harekete geçti

UN Global Compact’in Türkiye’de ilk defa düzenleyeceği SDG Ambition Programı (SKA Hedefi Hızlandırma Programı), Türkiye’den 26 şirketin katılımıyla başladı. Agritrade Tarım Ürünleri, Ak Enerji, AKİŞ Gayrimenkul, Aksigorta, Allianz Türkiye, Alpplas, Anadolu Isuzu, Anako Yumurta, Ata Dizayn, BANTBORU, Ekpen Tekstil, Elif Plastik, Enerjisa, Enerji Üretim, Kazan Soda, Kontrolmatik, Nurol İnşaat, Orhan Holding, Pharmactive, Solmaz Gümrük, TAV Havalimanları, Temsa, Wiser Globe, Yavuzçehre Tekstil, Yeşim Tekstil, Yeşilova Holding ve Yoglass.

Hasan Karakurt
Hasan Karakurt
20 Ekim 2022 Perşembe 11:12
Sürdürülebilirlik hedeflerini hızlandırmak için 30’a yakın şirket harekete geçti

Toplumların refahı ve gezegenin sürdürülebilirliğinin sağlanması için  17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı (SKA) 2015 yılında  193   ülke tarafından kabul edilmişti.   SKA‘lara yönelik bugüne kadar kaydedilen ilerlemeyi inceleyen  2022 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Raporu, SKA’lara ulaşma yolunda gereken hızda ve ölçekte ilerleyemediğimizi ortaya koyuyor. İlerlemeyi önemli ölçüde hızlandırmak ise acil, ölçeklenebilir ve çok paydaşlı çalışmalar gerektiriyor. İş dünyası sahip olduğu kaynaklar, değer zinciri ve inovasyon kabiliyetiyle bu dönüşümün öncüsü olabilir. 

UN Global Compact, katılımcı şirketlerini SKA’lar ile uyumlu, iddialı ve gerçekçi hedefler belirlemeleri ve şirketlerin bu hedefleri iş ve performans yönetim süreçlerine dahil etmeleri konusunda destekleyen SDG Ambition programını hayata geçirdi. Altı ay sürecek programa Türkiye’den 26, dünyadan 600’den fazla şirket katıldı. 

Katılımcılar program ile sürdürülebilirlik stratejilerini oluşturacak veya güncelleyecek

İçerikleri UN Global Compact, Accenture ve SAP Global iş birliğinde hazırlanan SDG Ambition Programı üç modülden oluşuyor. Program boyunca katılımcılar; şirket vizyonlarını SKA’larla uyumlu hale getiriyor, belirledikleri öncelikli alanda hedeflerini ve yol haritalarını hazırlıyor ve bu hedefleri uygulamak için temel performans göstergeleri ve teknolojileri tanımlıyorlar. Ayrıca katılımcılar; online eğitimler, uzmanlarla soru-cevap oturumları, bölgesel ve küresel etkinliklerde bilgi birikimlerini artırma, kendi kurumlarının sürdürülebilirlik alanındaki etki analizini yapma ve diğer şirketlerle karşılaştırma imkanı da buluyorlar. Program sonunda ise şirketlerine özel geliştirdikleri stratejiyi, üst yönetimlerine sunuyorlar.

Dünyada 1.000’den fazla şirket programa katıldı, yüzde 84’ü yol haritalarını sundu.

Program küresel seviyede iki yıldır uygulanıyor. Bu süre boyunca 80’den fazla ülkeden 1.000’i aşkın şirket programa katıldı.  Şirketlerin yüzde 84’ü belirledikleri sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarını sağlayacak yol haritalarını üst yönetimlerine sundu. Aynı şekilde yüzde 75’i kuruluşlarında sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik özel bir grup kurdu. Program Türkiye’de bu sene ilk kez uygulanıyor.

2022-2023 döneminde programa Türkiye’den katılan şirketler:

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.