Ambalaj sektörü, Yeşil Mutabakat'a uyum sağlayarak yeni pazarlara odaklanıyor

Ambalaj sektörü, yaşanan hammadde krizine karşı yaptığı fabrika atılımıyla da gelişen ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlamaya yönelik çalışmaları olan sektör, yeni pazarlara odaklanıyor. Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran, Ttüm dünyada yenilenebilen kaynaklardan elde edilebilen, kolay ve 25 kez geri dönüştürülebilen, küresel ısınma ile mücadele eden ve biyoçözünür özelliğiyle çevreyi kirletmeyen kağıt ve karton ambalaj tercihinin giderek yükseldiğini vurguladı.

Hasan Karakurt
Hasan Karakurt
17 Ekim 2022 Pazartesi 15:01
Ambalaj sektörü, Yeşil Mutabakat'a uyum sağlayarak yeni pazarlara odaklanıyor

Dünyada sürdürülebilir ve hijyenik ambalaj kullanımının artmasıyla karton ambalaj sektörü de bu alanda yatırımlarına hız veriyor. Tasarım ve inovatif ürün geliştirmeye odaklanan sektör, ihracat pazarlarında değişen taleplere yönelik hızlı aksiyon alarak pazar payını da artırıyor. Ürünlerin pazara ulaştırılmasında gereken paketleme materyallere olan rağbet karşısında çalışmalarına kesintisiz devam eden kağıt ve karton ambalaj sektörü yakaladığı ihracat rakamlarıyla da büyümesini sürdürüyor. Yaşanan hammadde krizine karşı yaptığı fabrika atılımıyla da gelişen ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlamaya yönelik çalışmaları olan sektör, yeni pazarlara odaklanıyor. Konu özelinde açıklamalarda bulunan Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran, “Karton ambalajında özellikle ABD, Çin pazarından çıkmak istiyor. Bunun adımlarını da atmaya başladılar. Bu durum özellikle bizim sektörümüz için büyük bir fırsat olacak. Markalarımız ile birlikte Amerika pazarında payımızı artırmayı, bunun için faaliyetlerimizi ve girişimlerimizi sürdürmeyi planlarımızın en başına koyduk. ABD, üreticilerimiz için çok önemli bir pazar. Ayrıca bu yıl içerisinde Malezya ve Endonezya pazarlarına da açılmayı planlıyoruz” dedi.

“Yenilenebilir enerji yatırımlarımız artıyor”

Sürekli artan üretim kapasitesiyle Avrupa’nın en önemli üreticileri arasında yer alan Türkiye kağıt karton ve ambalaj sektörü, 40 yıldır ürün tedarik ettiği İsveç ve Finlandiya’dan 1.5 yıldır hammadde alamayıp hammadde ihtiyacını yüzde 50 daha yüksek bir fiyatla Çin’den karşılamasına rağmen büyümesini sürdürüyor. Bir yandan hammadde ihtiyacını ülke içinde çözmek amacıyla fabrika yatırımlarının başladığı sektör diğer yandan da Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Yaşanan gelişmeler kağıt, karton ve ambalaj sanayisine ilginin giderek artacağının altını çizen Duran, “Bununla birlikte dünya pazarında yerimizi korumak ve daha yukarılara çıkmak istiyorsak Avrupa Yeşil Mutabakatı’na da uyum sağlamak amacıyla hızlıca önlemler almalıyız. Bu doğrultuda atacağımız adımlar çok önemli ve üretimde kullandığımız enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan sağlama girişimlerimiz hızlanıyor” diye konuştu.

İhracat Rakamları Artıyor

Türkiye karton ambalaj sektörü ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri ve ABD’nin yanı sıra 100’ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz yıl 832 milyon dolarlık ihracata imza atan sektör bu yılın sonunda 1 milyar dolar seviyelerine ulaşmayı hedefliyor.

2019 yılında 304,5 milyar dolar ile toplam ambalaj piyasasındaki payı yüzde 33,2 olan kâğıt-karton ambalajın 2024 yılındaki payının 370 milyar dolar ile yüzde 35’e yükselmesi öngörülürken Türkiye kağıt karton ambalaj sanayisinin de bu noktada önemli bir pay alması hedefleniyor. Tüm dünyada yenilebilen kaynaklardan elde edilebilen, kolay ve 25 kez geri dönüştürülebilen, küresel ısınma ile mücadele eden ve biyoçözünür özelliğiyle çevreyi kirletmeyen kağıt ve karton ambalaj tercihinin giderek yükseldiğini vurgulayan Alican Duran, “Dünya çapında tüm sektörler iklim krizine karşı çeşitli önlemler alıyor. Biz de bu doğrultuda hem yeni trend ve tasarımları takip ediyor hem de ürün ve teknolojilerimizi her geçen gün daha da geliştiriyoruz. Dünyada kağıt ve karton ambalaja ihtiyaç arttıkça sektörümüz de büyüyor, bizler de doğru teknolojik yatırımlarla dijital çağa uyum sağlayarak ve dünyamızı koruyacak şekilde üretimler yaparak sürdürülebilirliğe katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Son Güncelleme: 17.10.2022 15:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.