TOMRA'dan alüminyum geri dönüşümü için yeni nesil çözüm

TOMRA Geri Dönüşüm, alüminyum geri dönüşümü ve işlemesinde yeni nesil X-TRACT ile de şirketin metal ayıklama deneyiminde farklı bir sayfa açılıyor. TOMRA'nın x-ray iletim (XRT) teknolojisi, metal ve elmas geri kazanımındaki yenilikçi sinerjileri bir arada sunarak sensör tabanlı alüminyum ayıklamaya bir kez daha yeni standartlar getiriyor. Yeni X-TRACT'ın gelişmiş yetenekleri ve makine zekası, yüksek saflıkta, fırına hazır alüminyum fraksiyonları üretmek üzere zorlu karışık metal akışlarının yüksek verimlilikte ayıklanması için büyük gelişmeler sunuyor. Çok sayıda yepyeni ve geliştirilmiş özellik ile yeni nesil X-TRACT, sanayi sektörü düşük karbonlu bir geleceğe doğru ilerlerken döngüsel metallerin üretimini hızlandırmak için zemin hazırlıyor.

Hasan Karakurt
Hasan Karakurt
10 Mayıs 2022 Salı 21:13
TOMRA'dan alüminyum geri dönüşümü için yeni nesil çözüm

Çığır açan yenilikler ve hızlı ayıklama yeteneği sunan yeni X-TRACT, bir metre  bant genişliğine düşen ayıklama kapasitesini artıran DUOLINE İkili İşleme Teknolojisi’ne sahip. Eşzamanlı olarak tek nesne ve alan işleme özelliği, operatörlerin yüksek saflık ve yüksek geri kazanımlı ayıklama arasında seçim yapmasını sağlıyor. Bitişik, üs üste ve bileşik malzemeler bile veriye dayalı karar verme aracılığıyla anında tanımlanıp ayıklanabiliyor.

Yüksek verimli ayıklama sisteminde, üstün hassasiyette algılama ve daha hızlı işleme için giriş malzemesine yakın konumlandırılmış iki bağımsız hat taramasına sahip yeni nesil bir DUOLINE XRT sensörü bulunuyor. Malzemeye yakınlığı nedeniyle sensör, malzeme kaybını azaltmak ve kârlılığı en üst seviyeye çıkarmak için bakır telleri ve ultra ince nesneleri de etkili bir şekilde algılıyor. Yeni x-ray kaynağı, büyük fraksiyonlardan ince tanelere (>5 mm) kadar çok sayıda uygulamanın ve tane boyutunun etkin verimlilikte işlenmesi için 1000 w'ye kadar besleme ile değişken güçler sunuyor. 

Gelişmiş Yetenek ve Esneklik

Yeni nesil X-TRACT, aynı anda iş hacmini ve verimi en üst seviyeye çıkartmak üzere artık 2,3 - 3,8 m/s arasında değişen daha yüksek bant hızlarıyla ayıklama yeteneğine sahip. TOMRA tasarım ekibi, daha yüksek bant hızlarına ve daha fazla iş hacmine uyum sağlamak için ayıklama haznesini de genişletti. Tozu uzaklaştırmak ve hava türbülansını azaltmak için ise yeni bağlantı portları ekledi.

Öte yandan yeni X-TRACT, geliştirilmiş görüntü yakalama ile rakipsiz ayıklama doğruluğu sunuyor ve yeni yoğunluk ölçeği özelliği de nesnelerin göreceli kalınlığını ölçüyor. Böylece ek sensörlere olan ihtiyaç ortadan kalkıyor ve PLC kart gibi belirli malzeme gruplarının algılanmasını iyileştiriyor.

TOMRA'nın önceki nesil XRT metal ayıklama sistemleri, uygulamaya göre değişen modeller sunarken yeni X-TRACT, modüler bir makine konseptine dayanıyor. Bu durum, operatörlere yüksek çözünürlüklü veya üstün hassasiyetli sensör sistemleri ve farklı valf blokları arasında seçim yapma olanağı tanıyor. Aynı zamanda uzun vadeli sermaye harcamalarını minimalize etmek için daha fazla operasyonel esneklik ve sürüm yükseltilmesinde kolaylık sağlıyor.

Gerçek üretim koşullarında yürütülen makine testlerinde, %99 saflık seviyelerinde 10-30 mm boyutlu alüminyum fraksiyonlar elde edildi. İngiltere'nin en büyük bağımsız alüminyum geri dönüşüm şirketi ve ekstrüzyon uzmanı Alutrade ise yeni X-TRACT'ı deneyen ve sonuçlarını önceki modelle karşılaştıran ilk şirket oldu. Alutrade Genel Müdürü Andrew Powell, konuyla ilgili olarak; “Testler sırasında bile yeni X-TRACT çok güçlü sonuçlar verdi ve işimiz için yeni bir yaklaşım sağladı. Faaliyetlerimizi genişletmek için sabırsızlanıyoruz” diye belirtti. 

TOMRA Geri Dönüşüm Metal Segment Müdürü Terence Keyworth ise şu açıklamada bulundu: “Yeni X-TRACT, geri dönüşümcülere ve döküm tesislerine yüksek saflıkta alüminyum fraksiyonları ile gelirlerini artırma, aynı zamanda karbon ayak izlerini düşürme ve pazar talebini karşılamak için ellerinde yeterli malzeme bulundurma fırsatı veriyor. Otomotiv ve inşaat sektörleri, karbon ayak izlerini azaltmak için geri dönüştürülmüş alüminyuma güveniyor. Bu durumda artan talebi karşılayabilecek kadar hızlı olmak gerekiyor.”

Gelecek Düşünülerek Tasarlandı

X-TRACT'ın kanıtlanmış ve sağlam tasarımı, dünya çapında lider endüstri oyuncuları tarafından beğeni topladı.  TOMRA Ürün Müdürü Matthias Winkler, açıklamasında; “Ekibimiz, yeni nesil X-TRACT tasarlamaya başladığında, operasyonel maliyetleri minimalize etmek üzere X-TRACT'ın sürdürülebilir, bağlantılı ve uzun vadeli performans için geliştirileceği açıktı” şeklinde belirtti. Sektörün gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamak için müşteriler, tasarım mühendisleri, alüminyum işleme uzmanları, metal uygulama uzmanları ve servis ekiplerinin iş birliği ile yeni makinenin geliştirilmesi sağlandı. 

Tasarımcılar, makinenin ömrünü uzatmak için en değerli bileşenlerini korumak ve ekstra stabilite sağlamak üzere üste monte edilen x-ray kaynağına ek olarak gelişmiş bir sensör koruması ekledi. Alüminyumu, ağır ve çok hafif metallerden tek bir adımda ayıran yeni ayıklama sistemi, yüksek performans standartlarını ve hizmet seviyelerini kesintisiz olarak karşılamak üzere x-ray kaynağı ve XRT sensörü için 4 yıllık uzatılmış garanti de sunuyor. 

TOMRA Metal Segment Müdürü Tom Jansen; “Alüminyum endüstrisindeki iş ortaklarımız, en düşük duraklama sürelerine ve uzun soluklu performansa güveniyor. X-TRACT'ın yeni tasarımı, tesis operatörlerinin normal aşınma ve yıpranma nedeniyle yenilenmesi gereken parçaları daha hızlı ve daha güvenli şekilde mümkün olduğunca az aksama süresi yaşanarak değiştirmesini sağlıyor" diye belirtti. Makinenin yeni ayıklama kabini, servis ekibi veya TOMRA tarafından eğitilmiş saha personeli tarafından sağlanacak bakım işlemleri için daha kolay erişim sunuyor.

Yeni X-TRACT, TOMRA Insight hizmet eklentisiyle bulut tabanlı izleme, veriye dayalı optimizasyon araçları ve uzaktan erişim için de etkinleştirildi. Online olarak izleme ve dijital hizmetler aracılığıyla makineye bağlanabilme özelliği sayesinde TOMRA'nın servis ekibi, olası sorunları önceden belirleyebiliyor ve arıza sürelerini azaltmak üzere uzaktan destek sağlayabiliyor.

Son Güncelleme: 10.05.2022 21:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.