TOMRA, XRT tecrübesiyle yeşil dönüşüme önderlik ediyor

TOMRA, otomatik sensör tabanlı ayıklama çözümleri aracılığıyla alüminyum endüstrisinin çevresel performansını iyileştirmek üzere çalışıyor. Metal, mineral ve elmas ayıklamada etkileyici bir mirasa sahip çift enerjili XRT teknolojisinde öncü olarak TOMRA, lider performansının yeşil, geri dönüştürülmüş alüminyum üretimini ve kullanımını geliştirmeye devam ettiğini bir kez daha kanıtlıyor. TOMRA, 15 yıllık çift enerjili X-Ray alüminyum ayıklamasını kutluyor.

09 Kasım 2021 Salı 14:35
TOMRA, XRT tecrübesiyle yeşil dönüşüme önderlik ediyor

X-TRACT, 2007 yılından bu yana alüminyum pazarı için yüksek çözünürlükte ve hassas sensörlerle çift enerjili x-ray iletiminin gücünden yararlanıyor. 2007 yılında lojistik ve inşaat sektörlerinde alüminyuma olan talep artmaya devam ederken, dünya genelinde hurdadan üretilen alüminyum miktarı 1980'de 1 milyon metrik ton'dan 8 milyon metrik ton'a yükselmişti. Uluslararası Alüminyum Enstitüsü'ne (IAI) göre rafineriler ve hurda döküm tesisleri, 2007 yılında talebi karşılamada önemli rol oynayarak kalıp, haddeleme ve ekstrüzyon için döküm de dahil olmak üzere eski ve yeni hurdalardan 18 milyon metrik ton'a yakın geri dönüştürülmüş alüminyum ürettiler. Bugün, her yıl dünya çapında 30 milyon tondan fazla alüminyum hurda geri dönüştürülüyor. Avrupa Alüminyum pazarı, 2050 yılına kadar Avrupa'da yüzde 40'lık bir talep artışı ve bu talebin yüzde 50'sini geri dönüştürülmüş, tüketim sonrası alüminyum ile karşılama potansiyeli öngörüyor.

Zamana karşı koyan sağlam tasarım

Yoğunluk algılamaya dayalı olarak alüminyumun ağır metallerden yüksek performansta ayıklanması için tasarlanan X-TRACT, benzersiz görüntüleme netliği ve daha hızlı entegrasyon süreleri için pazar lideri yeniliklere sahip. X-TRACT, yerleşik yazılım zekası ve sahada kanıtlanmış tasarımı sayesinde rakipsiz bir performans sunuyor. 

X-TRACT'ın sağlam yapısı ayrıca, kirlilikten koruyan, maliyetli bakımı önleyen ve makinenin ömrünü uzatan, üste monte edilmiş bir x-ray kaynağı içeriyor. TOMRA Ürün Müdürü Matthias Winkler, konuyla ilgili olarak;  "Makine konseptimiz, baştan sona uzun ömürlü performansa odaklanılarak oluşturuldu. Verimliliği en üst düzeye çıkarmak ve ürün kaybını en aza indirmek için çeşitli sensör, valf ve hatta x-ray güç seçenekleri sunuyoruz" diye belirtiyor. 

Uygulamaya bağlı olarak X-TRACT, 5 – 40 mm alüminyum ince parçalar ve bakır teller de dahil olmak üzere birden fazla malzeme ve tane boyutunun yüksek verimli işlenmesi için opsiyonel olarak 1000 W'a kadar bir x-ray güç kaynağı ile birlikte sunuluyor. Makinenin yazılım tabanlı İkili İşleme Teknolojisi, yakın ve örtüşen nesnelerin eşzamanlı nesne ve alan işlemesini sağlayarak ek sensörlere olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

Kurum içi geliştirme sayesinde sınırsız potansiyel

X-TRACT, büyük ölçüde TOMRA tarafından geliştirilen sensörleri ve yazılımı sayesinde, benzersiz ayıklama doğruluğu ve verimi ile bir yoğunluk algılaması sağlıyor. Üçüncü partilerin geliştirmelerine dayanan diğer XRT çözümlerinin aksine TOMRA'nın veriye dayalı teknolojisi, birincil ve ikincil hammaddeleri işlemek için senkronize ediliyor ve tasarlanıyor.

Teknik Müdür Thomas Erdmann ise açıklamasında; “Yazılımcılar, tasarımcılar ve mühendislerden oluşan ekibimiz, performansı sürekli olarak iyileştirmek için birlikte çalışıyor. Makinenin ve yazılımının her yönü, mümkün olan en yüksek ayıklama doğruluğu ve saflığı için optimize ediliyor” diyor. TOMRA tarafından geliştirilen yazılım, X-TRACT FINES ünitesinin yüksek verimli uygulamalarda kesintisiz olarak %98 - 99 saflık seviyelerine ulaşmasını sağlıyor. Matthias Winkler ise; “Alüminyum endüstrisi dönüşüyor ve izabe tesisleri yüksek kaliteli ikincil alüminyum talep ediyor. TOMRA'nın yüksek hassasiyetli sensörleri ve yazılım zekası, hurda geri dönüşümcülerinin ve işlemcilerin eğrinin önüne geçmesine yardımcı oluyor" şeklinde ekliyor. 

Alüminyum geri dönüşüm ve işlemede küresel bir lider olarak TOMRA, endüstri ihtiyaçlarını proaktif şekilde karşılıyor. Otomotiv endüstrisi, alaşımlardaki aşırı magnezyum ve safsızlıklar üzerindeki kontrolleri sıkılaştırdığında, TOMRA'nın şirket içi uzmanlardan oluşan ekibi, fırına hazır ürünler oluşturmak için magnezyumun ayıklanmasını iyileştirmek için 2020'de bir yazılım geliştirdi. Zorba ve twich’den magnezyumun çıkarılması, yerel ikincil alüminyum eritme işlemine olanak sağlamada ve CO2 emisyonlarını azaltmada çok önemli bir rol oynuyor. 

Dekarbonize alüminyum geri dönüşüm

Geri dönüştürülmüş alüminyum, birincil alüminyuma göre %95 daha düşük karbon ayak izi ile üretilebiliyor. İtalya'da yeşil biyet dökümhanesi Indinvest LT, Centro Rottami'den tüketici sonrası alüminyum hurda satın alıyor. Indinvest LT, Centro Rottami'de X-TRACT teknolojisi kullanılmaya başlandıktan sonra, X-TRACT tarafından sağlanan saflık seviyeleri sayesinde geri dönüştürülmüş içerik miktarını %20'den %40 ila %50'ye yani iki katından fazla artırmayı başardı.

Indinvest LT Başkanı Roberto Antichi, konuyla ilgili açıklamasında; "X-TRACT'ın temiz malzemesini kullanarak çok daha az kirletici sorunu yaşıyoruz ve fırını sık sık temizlememiz gerekmiyor. Fırının temizlenmesi, kapağının açılması ve sıcaklığın 1100 dereceden 800 veya 900 dereceye düşürülmesi anlamına geliyor. 1100 dereceye döndürmek için zaman, gaz ve elektrik tüketimi gerekiyor” dedi.

Avrupa Dairesel Alüminyum Eylem Planı gibi stratejiler, daha yüksek geri dönüşüm oranlarına ve üretimde kullanılan daha fazla tüketim sonrası alüminyuma yönelik net bir yol belirlerken, hurda metal operatörleri ve döküm tesisleri benzer şekilde X-TRACT teknolojisinden önemli ölçüde faydalanıyor.

Son Güncelleme: 19.11.2021 18:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.