Dünyanın ilk sürdürülebilir sukuk ihracı ödüllendirildi

Kuveyt Türk’ün katılım finans ilkeleri doğrultusunda Türkiye’de ve dünyada bir ilki gerçekleştirdiği Global Sürdürülebilir Tier 2 Sermaye Benzeri Sukuk İhracı, finans piyasalarının önde gelen yayınlarından Islamic Finance News (IFN) tarafından ‘Yılın İşlemi’ ödülüne layık görüldü. Sürdürülebilir sukuktan elde edilen kaynak, yenilenebilir enerji finansmanı başta olmak üzere yeşil ve sosyal proje finansmanlarında değerlendiriliyor.

Hasan Karakurt
Hasan Karakurt
30 Mayıs 2022 Pazartesi 11:41
Dünyanın ilk sürdürülebilir sukuk ihracı ödüllendirildi

2010 yılında Türkiye’nin ve Kıta Avrupası’nın ilk sukuk işlemini yaparak Türkiye’yi faizsiz sermaye piyasalarıyla tanıştıran Kuveyt Türk’ün sukuk alanında bir ilke daha imza atarak gerçekleştirdiği Türkiye’nin ve dünyanın ilk Global Sürdürülebilir Tier 2 Sermaye Benzeri Sukuk İhracı, Islamic Finance News (IFN) tarafından ‘Yılın İşlemi’ ödülünü almaya hak kazandı. Kuveyt Türk’ün ödülü, Dubai’de gerçekleştirilen IFN ödül töreninde, Finansal Kurumlar Müdürü Turgay Çavaş’a takdim edildi.

Kuveyt Türk’ün, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği 350 milyon dolar tutarındaki 10 yıl vadeli ve 5. yılın sonunda erken itfa opsiyonu olan sürdürülebilir sukuk ihracına, Kıta Avrupası, Birleşik Krallık, Amerika, Asya ve Körfez dâhil geniş bir coğrafyadan 150’nin üzerinde yatırımcı kuruluş katılmış ve 4,3 milyar doların üzerinde talep gelmişti. Yatırımcıların yoğun ilgisi sayesinde talep miktarı sukuk ihracının 12 katını aşarak %6,125 ile Kuveyt Türk’e 2017 yılından beri Türkiye’den ihraç edilen en iyi Tier 2 fiyatlamasını getirmişti. Geniş bir katılımcı kitlesine ulaşan ihraçta yatırımcı çeşitliliği sağlanarak 100’e yakın yatırımcıya dağıtım gerçekleşirken, dağıtımın %20’si ise tamamen yeşil/sosyal içerikli fon yatırımcılarına yapılmıştı. 

Kaynak yeşil ve sosyal projelere aktarılıyor

Dünyanın ilk Sürdürülebilir Tier 2 Sukuk İhracı olan işlemle Kuveyt Türk, sukuk alanında yeni bir aşama kat etmiş oldu. İşlemi, Kuveyt Türk’ün ve piyasanın diğer sukuk ihraçlarından ayıran temel nokta ESG (Environmental-Social-Governance/Çevresel-Sosyal-Yönetişim) yapıda olması. Sürdürülebilir sukuktan elde edilen kaynak, yenilenebilir enerji finansmanı başta olmak üzere yeşil ve sosyal proje finansmanlarında değerlendiriliyor. İlgili projeler, katılım finans prensiplerinin yanı sıra Kuveyt Türk’ün Sürdürülebilir Finans Kapsam Dokümanı ve global çevresel danışmanlık firmasından aldığı ikinci taraf görüşüne uyumlu olarak seçiliyor. ESG yapıdaki sürdürülebilir sukuk ihracı, güçlü bir KOBİ portföyü bulunan ve aynı zamanda yenilenebilir enerji fonlamalarında sektör öncülerinden olan Kuveyt Türk’ün hem yeşil hem de sosyal fonlamalara olan desteğini de ortaya koyuyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.