2030 yılına kadar kömürden çıkış mümkün

Karbon Nötr Türkiye Yolunda İlk Adım: KömürdenÇıkış2030 raporu yayımlandı. Rapora göre mevcut kömür teşviklerinin kaldırılması ve ‘‘kirleten öder’’ ilkesi çerçevesinde karbon emisyonunun fiyatlandırılması ile en geç 2030 yılına kadar kömürden çıkış mümkün.

Mutlu Doğan
Mutlu Doğan
07 Kasım 2021 Pazar 14:49
2030 yılına kadar kömürden çıkış mümkün

Kömürden çıkış ile Türkiye 2053 yılı iklim hedeflerine ulaşabilir. Mevcut durum devam ederse bu hedeflere ulaşmak uzak bir ihtimal.

İçinden geçtiğimiz küresel yakıt-fiyat krizi göz önüne alınırsa kömürden çıkılması, enerji güvenliği ve yerlilik hedeflerini sağlamak için hayati bir öneme sahip. Kömürden çıkılırsa, elektrik üretiminde tamamı yerli ve yenilenebilir olan enerjinin payı 2035’te iki %73,6 olabilir.

2030’a kadar kömürden çıkışta nükleer enerji de yüksek yatırım maliyeti ve barındırdığı aşırı riskler dikkate alındığında herhangi bir avantaj sağlamıyor.

Kömürden çıkış planının, kömür bölgelerindeki çalışanları ve yöre sakinlerini mağdur etmemesi için kapsayıcı ve insana yaraşır istihdam olanakları yaratacak bir Adil Geçiş Mekanizması içermesi gerekiyor.

Son Güncelleme: 08.11.2021 10:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.