BİST
9.525
ALTIN
2.505,37
DOLAR
32,85
STERLİN
41,43
EURO
35,32

Karbonsuzlaşma Çin ile mümkün olacak

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Çin enerji sektörü üzerine 29 Eylül'de yayımladığı rapora göre Çin'in 2060 yılındaki karbon nötrlüğüne ilişkin taahhüdünü yerine getirebilmesi için kömür talebini yüzde 80, petrol talebini yüzde 60 ve doğal gaz talebini yüzde 45 oranlarının üzerinde azaltırken, temelde rüzgar ve solar PV olmak üzere yenilenebilir kaynaklar tabanlı elektrik üretimini de 2021 ile 2060 arasında 7 katına çıkarması gerekiyor.

15 Ekim 2021 Cuma 10:17
Karbonsuzlaşma Çin ile mümkün olacak

Paris merkezli düşünce kuruluşu, yol haritası Çin'e özel olmakla beraber, ülkenin küresel sera etkisi emisyonlarının yaklaşık üçte birinden tek başına sorumlu olması ve Çin'in sera gazı emisyonunun yüzde 90'ının kaynağını enerji sektörünün ortaya çıkarması nedeniyle, iklim değişikliğiyle başa çıkmada küresel çapta etkisinin olacağını belirtti. Çin hükümetinin lEA'yı, ülkenin enerji sektöründe karbonsuzluğa ulaşmak için uzun dönem stratejiler için yol haritaları belirlemede işbirliği amaçlı davetine yanıt olarak IEA yol haritasını "küresel sıcaklık artışını 1.5 °C ile sınırlamak için Çin olmaksızın bir yol mümkün değildir" açıklamasıyla vurguladı. Emisyon yoğun sektörlerin karbondan arındırılması bu yol haritasındaki Açıklanmış Taahhütler Senaryosu (APS) olarak adlandırılan temel senaryo, Çin'in karbon emisyonlarını 2030'a kadar zirveye çıkarmak ve 2060'a kadar karbon nötrlüğüne ulaşmak için yapması gerekenleri, özellikle de emisyonun en yoğun olduğu sektörler, enerji, sanayi, inşaat ve ulaşım için karbonsuzlaşma stratejilerini yansıtıyor. Yol haritasında, yenilenebilir kaynakların hakim olduğu bir enerji sektörünün Çin'in temiz enerji geçişinin temelini oluşturduğu vurgulandı. Harita, Çin'in enerji sektörünün 2055'ten önce net sıfır C02 emisyonuna ulaşmasının beklendiğini ve yenilenebilir enerjiye dayalı üretimin, özellikle rüzgar ve güneş PV'sinin 2060 yılına kadar üretimin yaklaşık yüzde 80'ini meydana getireceğini ortaya koyuyor. lEA'nın analizine göre, yüzde 60'ın üzerinde olan bir oran yüzde 5'e kadar düşecek ve indirgenmemiş kömür bazlı üretim 2050'de duracak. Yol haritasına göre, Çin'in endüstriyel sektörlerinin toplu C02 emisyonlarının 2060 yılına kadar yaklaşık yüzde 95 ve indirgenmemiş kömür kullanımının yaklaşık %90 oranında azalması ve artık emisyonların dengelenmesi bekleniyor. lEA'nın öngördüğü enerji verimliliği iyileştirmeleri ve elektrifikasyon, kısa vadede endüstriyel emisyonda azalmanın çoğunluğuna karşılık gelirken, hidrojen ve karbon yakalanması, kullanımı ve depolanması veya CCUS gibi yeni ortaya çıkan teknolojiler 2030'dan sonra yerini alacak.

Anahtar Kelimeler:
IEA
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.