"Türkiye'de fosil kaynakları finanse etmeyin"

Sivil toplum kuruluşları Türkiye’deki yatırımcı fonlarına gönderdiği mektupta, fosil yakıtlara ilişkin her türlü desteğin sonlandırılması yönünde çağrı yaptı. Mektup ile birlikte, SEFiA tarafından hazırlanan ve yatırımcı fonlarına gönderilen bilgi notunda “neden şimdi?” sorusuna cevap veriliyor.

Mutlu Doğan
Mutlu Doğan
04 Kasım 2021 Perşembe 12:22
"Türkiye'de fosil kaynakları finanse etmeyin"

İskoçya’nın Glasgow kentinde devam eden COP26’nın, Paris Anlaşması hedeflerinin eyleme dönüştüğü toplantı olarak tarihe geçmesi için çaba gösteriliyor. İklim hedeflerinin, finansal sistemde de karşılık bulduğu belirtilen bilgi notunda, fosil yakıt üreten ve/veya fosil yakıtlarla ilgili alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin hisse değerinin son on yılda 123 milyar dolar düşerek, küresel hisse senedi endeksinden %52 daha düşük performans gösterdiği belirtiliyor. 

Paris Anlaşması’nı onaylamasının ardından Türkiye’nin de, net sıfır hedefi için sorumluluklarını yerine getirmesi bekleniyor. Yapısal değişim gerektiren bu dönemde; adil bir ekonomi, yaşanabilir bir yeryüzü için emisyonlar ile ekonomik faaliyetler arasındaki mevcut doğrusal ilişkiyi kıracak bir dönüşüme ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin emisyonlarında önemli payı olan fosil yakıtların terk edilmesi, 1,5 derece sıcaklık hedefine ulaşmak ve 2050’de net sıfır olmak için yatırımcı kararlarının dönüştürücü gücünün de devreye girmesi gerekiyor.Bu odakla SEFiA, 350.org Türkiye ve Ekosfer, Türkiye’de işlem yapan tüm yatırım fonlarına gönderdiği mektup ile COP26 toplantısı sonuna kadar gerçekleştirilmek üzere aşağıdaki taleplerde bulundu:

Başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara yatırım yapan kurumlarla işbirliği sonlandırılmalı

Başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara yönelik mevcut tüm yatırımlardan çıkılmalı

Başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara yönelik hiçbir yatırımda yer alınmayacağı ve bu alanda yatırım yapan kuruluşlarla iş birliğine gidilmeyeceği duyurulmalı 

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) Direktörü Bengisu Özenç, “ Bugün en geç 2050 yılı itibarıyla net-sıfır olma hedefini benimsemiş olan finans kuruluşlarının sayısı 300’ü aşmış durumda. Bu kapsamda ifade edilen varlık büyüklüğü ise 93 trilyon ABD dolarına ulaştı. Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefini gerçekleştirmesinde, finans alanındaki büyük aktörlerin fosilden çıkış kararlarını alması sadece net sıfır hedefi için değil, riski yönetebilmeleri için de önemli. Dünyada fosil kaynaklara ve özellikle kömüre verilen desteğin azaldığı ve son dönemde emtia piyasalarında yaşanan şoklar göz önünde bulundurulduğunda yatırımcı nezdinde yenilenebilir kaynakların fosil yakıtlara göre daha düşük volatile ile daha yüksek toplam getiri sağlayacağı öngörülebilir.” dedi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.