Toyota, Avrupa'da gelecek ile ilgili vizyonunu ortaya koydu

Toyota tarafından düzenlenen ve yeni nesil otomobil fuarı olarak öne çıkan Kenshiki Forum üçüncü kez Belçika’da Brüksel Expo’da gerçekleştirildi. Toyota, Kenshiki Forum’da Avrupa’daki iş stratejisini, şirketin vizyonunu, yeni ürünlerini ve teknolojik gelişmeleri paylaşırken, yakın gelecek ve gelecek vizyonunu net bir şekilde ortaya koydu. Forumda bataryalı elektrikli aracı bZ4X’in Avrupa prömiyerini, spor otomobili GR 86 Avrupa prömiyerini ve Corolla Cross’un Avrupa prömiyerini gerçekleştiren Toyota, aynı zamanda Yaris GR Sport, GR Yaris Hydrogen modellerini de tanıttı.

05 Aralık 2021 Pazar 11:33
Toyota, Avrupa'da gelecek ile ilgili vizyonunu ortaya koydu

Toyota bu yıl Kenshiki Forum’da karbon nötr hedeflerine, elektrifikasyon planlarının hızlanmasına ve hidrojen ekonomisi oluşturmadaki aktif rolü üzerine odaklandı.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Toyota’nın Kenshiki Forum’da da ortaya koyduğu üzere insan ve toplum yararına teknolojileri üretme konusunda ciddi yatırımlar yaptığını belirterek ”Toyota, otomotivde olduğu kadar insan hayatına dokunacak teknolojiler konusunda da her zaman ileriyi gören, ileriye yönelik AR-GE çalışmaları yapan bir marka. Avrupa başta olmak üzere tüm dünyanın doğa dostu otomobiller konusunda ciddi kararlar aldığı günümüzde; Toyota, bunu 50 yıl önceden görmüş ve stratejisini bu şekilde planlamıştır. 1997 yılında seri üretim ilk hibrit modelle başlayan bu yolculukta, şimdi her binek modelinin birer hibrit versiyonunun bulunduğu ürün gamı, bu konuya verilen önemin en büyük göstergesidir.” dedi.

“Hibrit deneyimi elektrikliye taşınacak”

Bozkurt, Toyota’nın 50 yıllık hibrit deneyimini tam elektrikli otomobillere taşıyacağını belirterek şunları söyledi;

“Toyota, hibritlerle başladığı elektrifikasyon sürecine ciddi kaynak ayırıyor. Markamız, elektrikli araçlarda daha fazla ihtiyaç duyulacak bataryaları geliştirmek için 2030 yılına kadar yaklaşık 13.6 milyar dolar yatırım gerçekleştirecek. Herkes için mobilite felsefemize dayanarak araçların tüm yaşam döngüsü boyunca CO2 emisyonlarını daha da azaltmaya katkı sağlayacak elektrifikasyon stratejilerini sunmaya devam edeceğiz.

Bu bağlamda; Toyota olarak elektrikli araçlara hazırız. Ülkemiz de dahil olmak üzere her ülke elektrikli otomobiller konusunda kendi dinamikleri çerçevesinde yatırımlar yapacaktır. Zamanla elektrikli otomobiller de araç parkında yüzde olarak daha fazla yerini alacak ve geliştirildikçe daha ulaşılabilir hale gelecektir.”

“Yalnızca egzoz emisyonuna bakmamak gerekir”

Bozkurt, çevreyi koruma konusunda sadece egzozdan çıkan emisyonlara odaklanmamak gerektiğinin de altını çizerek “Bunun için aracın üretiminden kullanımına ve aracın geri dönüştürülmesine kadar olan süreçte oluşan karbon ayak izine de bakılması gerekir. Egzozdan sıfır emisyon çıksa da günümüzde elektrikli otomobilin tamamen çevreci olması için kullanılan elektriğin çevreci bir şekilde üretilmesi ve aynı zamanda özellikle bataryaların çevreye zarar vermeden geri bertaraf edilmesi gerekir. AB’de 2030 yılında emisyon oranını yüzde 55 düşürme ve 2035’ten itibaren yeni araçların sıfır emisyonlu olmasını içeren kararına paralel olarak; Toyota; hibritler, kablo ile de şarj edilebilen hibritler, hidrojen yakıt hücreliler ve bataryalı elektrikli araçlar olmak üzere hepsinin birer rolü olduğu vizyonuyla hareket etmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.

Karbon nötre giden yol

Toyota, Kenshiki Forum’da karbon nötre en kısa zamanda ulaşmak adına şirketin stratejisini ve karbon nötre giden yolda karbon emisyonlarının nasıl azaltılacağını aktardı. Toyota, elektrifikasyonu hızlandırarak karbon emisyonunu minimize etmeyi hedeflerken aynı zamanda CO2 açısından verimli ve farklı güç ünitesi çözümleri sunmaya devam edecek.

Toyota yeni tanıtılan bZ4X ile başlamak üzere önümüzdeki yıllarda artan sayıda pratik ve ulaşılabilir sıfır emisyonları araç sunacak. 2030’a kadar sıfır emisyonlu araç satış oranı, marka içerisinde Batı Avrupa’da minimum yüzde 50’ye çıkması planlanıyor. Toyota, müşteri taleplerinin daha da artmasıyla kapasitesini daha yükseltecek şekilde planlama yapacak. Toyota, ayrıca Batı Avrupa’da 2035’e kadar yeni araç satışlarında yüzde 100 oranında CO2 azaltımına hazır olduğunu açıkladı.

Elektrik motorlu ürün gamıyla Avrupa’da rekor büyüme

Toyota Avrupa, Kenshiki Forum’da 2021’de yaklaşık yüzde 6.3 pazar payıyla 1.07 milyon araç teslimatı gerçekleştirmeyi öngördüğünü açıkladı. 2020’ye göre 80 bin adetlik artışla birlikte yeni bir rekor elde edilecek. 2022 yılında ise Toyota Avrupa, yine bir başka rekor olacak yüzde 6.5 pazar payıyla 1.3 milyon adet civarında araç satışı planlıyor.

2021 ve 2022 yılları arasındaki 230 binlik güçlü büyümenin arkasındaki güç ise, TNGA platformunu kullanan geniş model yelpazesi ve en yüksek yüzde 70 oranındaki elektrifikasyon oranı olarak gösteriliyor. Bu büyüme, yeni bZ4X, Aygo X, GR 86 ve Corolla Cross modellerinin gelişiyle de desteklenecek.

Hibrit, plug-in hibrit, bataryalı elektrikli ve yakıt hücreli araçlar olmak üzere farklı ihtiyaçlara göre elektrik motorlu modeller sunan Toyota, aynı zamanda bataryaların geliştirilmesine de global olarak 11.5 milyar euro yatıracağını duyurmuştu.

Daha az değerli mineral kullanmasının yanı sıra standart NiMh bataryanın iki katı yoğunluğa ve daha düşük maliyete sahip ilk bi-polar NiMh bataryanın ticari olarak üretimine de başlandı.

Bununla birlikte Toyota lityum-iyon batarya ve araç enerji tüketiminde yapacağı geliştirmelerle 2020’li yılların ikinci yarısında batarya maliyetlerinin, aşınmaya ödün vermeden araç başına yüzde 50 azaltılmasını hedefliyor. Bu sayede bataryalı elektrikli araçlar daha uygun fiyatlı ve ulaşılır olacak.

Merakla beklenen katı hal bataryalar hakkında değerlendirmeler yapan Toyota, geçen yıl başlayan prototiplerin ardından bunu geniş kapsamlı ve daha büyük kapasiteli, daha uzun menzilli ve daha kısa şarj süresi sağlayacak şekilde bataryalı elektrikli araçlarda kullanmadan önce hibrit araçlarda kullanmayı planlıyor.

Anahtar Kelimeler:
ToyotaKenshiki Forum
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.