Türkiye de imza attı: 2040’a kadar ağır vasıta emisyonları sıfırlanacak

İskoçya'nın Glasgow kentinde devam eden İklim Zirvesi'nde yeni bir karar alındı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 13 ülke, 2040 yılından itibaren tüm yeni kamyon ve otobüslerin "çevre dostu" olması konusunda anlaşmaya vardı.

11 Kasım 2021 Perşembe 00:11
Türkiye de imza attı: 2040’a kadar ağır vasıta emisyonları sıfırlanacak

İklim kriziyle mücadele etmek için bir araya gelen liderlerin hepsinin özel jetleriyle gelmesinin topa tutulduğu etkinlikte, bir yandan da karbon salınımını azaltmaya, kuraklık riskiyle mücadele etmeye dair çözümler aranıyor. Alınan kararlardan biri ise bugün aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 13 ülke arasında alındı.

Hollanda'nın girişimiyle, ülkemizin de aralarında olduğu bu 13 ülke, 2040 yılından sonra tüm yeni kamyon ve otobüslerin elektrik ya da hidrojen gibi sürdürülebilir enerjiler ile çalışacağı konusunda karar kıldı. Ayrıca 2050 yılına kadar tüm otobüs ve kamyonların karbondioksit salımınının sıfıra indirilmesi de planlanıyor. Bu doğrultuda 2030 yılına kadar yeni satılan tüm kamyon ve otobüslerin en az yüzde 30'u çevre dostu ve karbondioksit yaymayacak şekilde üretilecek.

Anlaşmaya katılan ülkeler ise Türkiye, Uruguay, Avusturya, Kanada, Şili, Danimarka, Finlandiya, Yeni Zelanda, Norveç, İsviçre, Lüksemburg ve İngiltere. Hollanda, anlaşmaya dahil olmayan ülkelere de katılım çağrısı yaparak çözüme ortak olmaya davet etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.