31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’ne özel elektrikten tasarruf önerileri 

Tasarrufun önemine dikkat çekmek için 31 Ekim her yıl Dünya Tasarruf Günü olarak kutlanıyor. Elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme sitesi encazip.com, Dünya Tasarruf Günü vesilesiyle elektrik kullanımında fayda sağlayacak tasarruf önerilerinde bulundu. Tasarruflu ampul kullanmak, kullanılmayan cihazları fişten çekmek, A sınıfı beyaz eşya tercih etmek, güneş ışığını değerlendirmek gibi pratik önerilerle siz de evinizde elektrik tasarrufu sağlayabilirsiniz. 

28 Ekim 2021 Perşembe 12:26
31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’ne özel elektrikten tasarruf önerileri 

Dünyada her yıl 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü olarak kutlanıyor. 1924’te Birinci Uluslararası Tasarruf Kongresi’nde kabul edilen Dünya Tasarruf Günü’nde tasarrufun önemine dikkat çekilerek bireyler bilinçlendiriliyor. Elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme sitesi encazip.com, Dünya Tasarruf Günü vesilesiyle elektrik kullanımında fayda sağlayacak tasarruf önerilerinde bulundu. Bu önerileri uygulayarak evinizde ya da iş yerinizde tükettiğiniz elektrik miktarını önemli ölçüde azaltabilirsiniz. İşte encazip.com’un hazırladığı o öneriler:

Tasarruflu ampul kullanın

Elektriğin en çok kullanıldığı yerlerde aydınlatma ilk sıralarda geliyor. Aydınlatmada akkor ampullere göre daha uzun ömürlü olduğu için floresan veya LED ampuller tercih edebilirsiniz. Çünkü 40 Watt’lık bir floresan ampul ya da 18 Watt’lık bir LED ampul, 40 Watt’lık bir akkor ampule kıyasla daha fazla ışık verir. Akkor ampuller, LED ampullerle değiştirilirse bir yılda bir ampulde 100 TL’den fazla tasarruf edilebilir. Tasarruflu ampuller kullanılarak 100 Watt’lık bir ampulün verdiği kadar ışık, 15 Watt tüketen bir ampulle elde edilebilir ve aydınlatmadan tasarruf edilebilir.

Elektrik kullanım saatlerine dikkat edin

Üç zamanlı tarife kullanıyorsanız çamaşır ya da bulaşık makinesini çalıştırmayı gece saatlerine bırakarak daha ucuz elektrik tüketebilirsiniz. Ancak özel olarak elektrik tedarikçileri ile görüşüp üç zamanlı elektrik tarifelerine geçiş yapmazsanız elektrik enerjisi sizin için günün her saatinde aynı fiyatta olur. Gece saatlerinde daha ucuz elektrik fiyatlarından faydalanmak için tüketicilerin mutlaka elektrik tedarikçileri ile bu doğrultuda anlaşma yapmaları gerekir.

Güneş ışığını kaçırmayın

Odaya güneş ışığı almak hem aydınlatma hem de ısınma maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı olur. Kış aylarında bile güneş ışığının ısınmaya büyük. Bu nedenle sabahları perdeleri açarak evin güneş ışınlarıyla aydınlanmasına ve ısınmasına özen gösterin. Perdeleri gün boyu açık bırakmak istemezseniz açık renkli perdeler veya güneşlikler kullanarak güneş ışığının odaya daha fazla girmesini sağlayabilirsiniz. 

Yalıtım yaptırın

Bulunduğunuz ev konumu gereği fazla güneş almıyor olabilir. Bu durumda bina cephesine ısı yalıtımı yaptırmak faydalı olabilir. Benzer şekilde pencerelerin yalıtımının iyi olduğuna ve içeri soğuk hava girmediğine dikkat etmekte yarar var. Ayrıca çift cam kullanarak da elektrik faturasının düşmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yemek yaparken kapıyı kapalı tutun

Yemek yaparken ocak ve fırın kullanımı mutfağı ısıtır. Mutfakta çok vakit geçirmiyorsanız ve sadece yemek hazırlamak için kullanıyorsanız buradaki peteği kapatarak tasarruf yapabilirsiniz. Yemek pişirme esnasında kapıyı kapalı tutarak ocak ya da fırının sağladığı ısının dışarıya çıkmasına engel olabilirsiniz.

İhtiyacınız kadar suyu ısıtın

Kış aylarıyla birlikte sıcak içecek tüketimi artıyor. Çay, kahve, bitki çayı en çok tüketilen içecekler arasında. Kahve ya da çay yapacağınızda su ısıtıcınızda ihtiyacınız kadar su kaynatarak fazla elektrik tüketiminin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca beklemede kalan elektrikli çay makineleri önemli miktarda enerji kullanabilir, bu nedenle kullanılmadığında çay makinelerini kapatın. Elektrikli su ısıtıcısında biriken kireç, suyun geç ısınmasına neden olduğundan cihaz daha fazla elektrik harcar. Bu nedenle oluşan kireç ve tortuları sık sık temizleyin.

A sınıfı beyaz eşya tercih edin

Buzdolabı, bulaşık ve çamaşır makinası gibi beyaz eşyalardan tasarruf etmenin yolu satın alma sürecinde başlıyor. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyaları mutlaka A enerji sınıfına dahil ürünlerden seçin. Çünkü evinde her cihazı A enerji verimliliği sınıfında olan tüketiciler elektrik faturalarında en az yüzde 25 kâr edebiliyor.

Küçük ipuçlarıyla tasarruf edin

Bulaşık makinesini tam dolmadan çalıştırmayın. Çamaşır makinesini yüksek sıcaklıkta çalıştırmak fazladan elektrik harcanmasına neden olur. Mümkünse genellikle 30 derecede ve tam kapasite çalıştırın. Yemeğinizi soğumadan buzdolabına koymayın ve buzdolabının kapısını açık bırakmayın. Kullanmadığınızda cihazların fişleri prizlerden çekin. Bilgisayar ve televizyon benzeri cihazları açık bırakmayın çünkü bekleme modunda dahi enerji tüketmeye devam ederler.

Tedarikçinizi değiştirebilirsiniz

Elektrik tedarik şirketi değiştirerek daha cazip fiyattan ve ucuz elektrik tüketmek mümkün. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) kararına göre, serbest tüketiciler istedikleri takdirde elektrik tedarikçisini değiştirebilir. İsteyen tüketiciler mesafeli sözleşmeler ile cep telefonu operatörünü değiştirir gibi tedarikçi değiştirerek ayda en az yüzde 7 tasarruf sağlayabilirler.

Son Güncelleme: 28.10.2021 12:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.