Atık otomobil parçaları, nesli tükenen hayvanlar için sanata dönüştü

Doğuş Otomotiv sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde, çevrenin korunmasıyla ilgili farkındalık yaratmak üzere, Türkiye’de nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvan türlerine de dikkat çeken bir sanat projesine imza atıyor. Tamamı atık otomobil parçalarından oluşturulan ve ülkemizde nesli tükenmekte olan Kızıl Geyik, Telli Turna ve doğayı temsilen çam ağacından oluşan üç figüratif eser Doğuş Otomotiv’in Galataport’ta yer alan Doğuş Otomotiv Plus Deneyim Merkezi’nde sergileniyor.  

07 Aralık 2021 Salı 11:06
 Atık otomobil parçaları, nesli tükenen hayvanlar için sanata dönüştü


Doğuş Otomotiv’in yeni modellerinin yanı sıra gelecek, sürdürülebilirlik ve inovasyonla ilgili öngörülerini sunduğu Doğuş Otomotiv Plus Deneyim Merkezi farkındalık yaratacak bir projeye imza atıyor. Tamamı atık otomobil yedek parçalarından oluşan üç heykel, Galataport’taki Doğuş Otomotiv Plus’ta ziyaretçilerle buluşuyor.

Doğuş Grubu’nun kültür-sanat alanında 2015’ten bu yana devam eden sosyal sorumluluk platformu Sanata Bi Yer’in üyesi Eskişehirli heykel sanatçısı Mustafa Tuğrul, Doğuş Otomotiv Yetkili Servislerinden topladığı ve geri dönüşüm için ayrılmış otomobil parçalarıyla, soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvan türlerine işaret etmek amacıyla, Kızıl Geyik ve Telli Turna’yı yorumladı. Sanatçı bu iki eserin yanında doğayı temsilen yaklaşık 2.5 metrelik bir çam ağacı figürü üretti. 

Hayvan figürleri ve çam ağacı için yaklaşık bine yakın otomobil parçası kullanıldı. Üç figüratif eser Galataport’ta yer alan Doğuş Otomotiv Plus Deneyim Merkezi’nde 7 Aralık- 20 Ocak tarihleri arasında ziyaretçilere sergileniyor.

Sanatla sürdürülebilirliği birleştirdi

Sergilenen eserlerden özellikle ikisi, yine sürdürülebilirlik kapsamında Türkiye’de nesli tükenmekte olan hayvan türlerine vurgu yapıyor. Telli Turna ve Kızıl Geyik heykellerini bir simge olarak belirleyen Doğuş Otomotiv, bu projeyle, nesli tehlike altındaki türlerle ilgili bir farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Eserlerden bir diğeri ise yine tamamı atık otomobil parçalarının kullanıldığı bir çam ağacı. Ağaç doğayı temsilen ve gelecek nesillere yaşanabilir bir gezegen bırakabilmek için bugünden yapmamız gerekenleri hatırlatan bir simge olarak sergide yerini alıyor.

Bine yakın yedek parçadan yapıldı

Balatadan bujiye kampanadan pistona kadar bine yakın geri dönüşüme gönderilmek üzere ayrılmış otomobil parçası Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Mustafa Tuğrul’un elinde yeniden hayat buldu. Eserlerin yapımı, yaklaşık 17 gün sürdü. Toplam yarım ton hurda parça, sanatçı tarafından işlenerek, heykellere dönüştürüldü.

Son Güncelleme: 07.12.2021 11:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.